Nazywam się Mateusz Durbas i jestem dietetykiem klinicznym z ponad 10-letnią praktyką zawodową. Dietetyką zainteresowałem się już w 2005 roku, kiedy rozpocząłem przygodę z regularnymi treningami siłowymi i chciałem osiągać jak najlepsze efekty sylwetkowe oraz sportowe. Dobrze wiadomo, że dieta ma olbrzymie znaczenie w kształtowaniu wysportowanej sylwetki (rozwoju masy mięśniowej, utracie tkanki tłuszczowej) oraz poprawie wydolności fizycznej i regeneracji powysiłkowej.
Obszar zainteresowań
Ze względu na swoje młodzieńcze zainteresowania, znaczną część swojej dotychczasowej praktyki zawodowej poświęciłem dietetyce sportowej. Współpracowałem regularnie ze sportowcami wyczynowymi i amatorami, jednocześnie cały czas przyjmowałem pacjentów z nadwagą i otyłością oraz innymi chorobami cywilizacyjnymi typowymi dla XXI wieku. W 2019 roku zauważyłem, że trafia do mnie coraz więcej pacjentów zmagających się z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, a już zwłaszcza zespołem jelita drażliwego, refluksem żołądkowo-przełykowym oraz zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego - SIBO. Zacząłem wówczas zastanawiać się nad tym, dlaczego dolegliwości żołądkowo-jelitowe stanowią w dzisiejszych czasach tak częsty problem, jakie są tego przyczyny i co można zrobić, aby złagodzić objawy, trwale usunąć przyczynę zaburzeń przewodu pokarmowego i poprawić stan zdrowia. Tak narodziła się naukowa pasja do dietetyki klinicznej, a dokładniej rzecz ujmując do nieustannego zgłębiania i aktualizacji wiedzy z zakresu zaburzeń przewodu pokarmowego.
Posłuchaj podcastu nt. SIBO
W czym się specjalizuje?
Obecnie specjalizuje się w dietoterapii zespołu jelita drażliwego (IBS), zespołu rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO), zespołu rozrostu metanogenów jelitowych (IMO), chorób zapalnych jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna), refluksu żołądkowo-przełykowego (GERD) oraz niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD i MAFLD). Moje zainteresowanie schorzeniami przewodu pokarmowego wynika z własnych wieloletnich doświadczeń z zespołem jelita nadwrażliwego i słabą tolerancją niektórych składników z grupy FODMAP, co pozwala mi lepiej zrozumieć z czym zmagają się moi pacjenci i jak dolegliwości żołądkowo-jelitowe wpływają na ich jakość życia.
Wiem z autopsji, że modyfikacja diety i stylu życia oraz odpowiednia suplementacja może znacznie poprawić komfort życia, złagodzić uporczywe objawy ze strony przewodu pokarmowego i nierzadko doprowadzić do całkowitego wyzdrowienia lub remisji (braku objawów chorobowych). W swojej praktyce zawodowej koncentruje się na fundamentach, które stanowi dieta i styl życia oraz suplementacja niedoborowych składników odżywczych i bioaktywnych. Dzięki odpowiednim zmianom w diecie i stylu życia oraz właściwie dobranej suplementacji, pomagam złagodzić uciążliwe dolegliwości żołądkowo-jelitowe i poprawić kondycję przewodu pokarmowego.
Posłuchaj webinaru nt. niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby
Pracuję odpowiedzialnie według zasad medycyny opartej na faktach (EBM)
Ukończyłem studia magisterskie na kierunku dietetyka ze specjalnością dietetyka kliniczna, jak również dodatkowe szkolenia i kursy specjalistyczne z zakresu żywienia i suplementacji w różnych dolegliwościach zdrowotnych. Nieustannie korzystam z fachowego piśmiennictwa naukowego, m.in.: bazy PubMed, MEDLINE, EMBASE, Google Scholar oraz publikacji wydawnictwa Uniwersytetu Jagiellońskiego, PZWL i Medycyny Praktycznej. W swojej praktyce dietetycznej wykorzystuje jedynie metody, które znajdują poparcie w wiarygodnych dowodach naukowych. Dzięki temu, że źródła wiedzy, z których korzystam są rzetelne, a wdrażane strategie żywieniowe mają udokumentowaną naukowo skuteczność, moi pacjenci mogą czuć się bezpiecznie.
Oprócz regularnej współpracy z pacjentami, zajmuje się pisaniem artykułów popularnonaukowych o tematyce żywieniowej i suplementacyjnej, a takze prowadzeniem szkoleń i webinarów promujących wiedzę opartą na dowodach naukowych. Ta ważna część mojej pracy zawodowej pomaga mi być na bieżąco z aktualnymi doniesieniami naukowymi oraz wytycznymi polskich i zagranicznych organizacji zajmujących się zdrowiem publicznym. Nade wszystko jednak umożliwia mi przełożenie zdobytej wiedzy naukowej na praktykę podczas współpracy z pacjentami oraz zapewnienie wysokiej jakości świadczonych usług. Znając dokładne postępowanie dietetyczne i suplementacyjne oraz najświeższe odkrycia naukowe, jestem w stanie udzielić swoim pacjentom odpowiedzialnego wsparcia, które pomoże zmniejszyć nadmierną masę ciała (zwłaszcza otyłość brzuszną), złagodzić uciążliwe dolegliwości żołądkowo-jelitowe, a także poprawić kondycję zdrowotną i komfort życia.
Sprawdź ofertę gotowych jadłospisów w moim sklepie internetowym
Upraszczanie na pozór skomplikowanych działań to moja specjalność
Doskonale wiem, co to znaczy mieć niewiele czasu na codzienne przygotowywanie posiłków, ponieważ prowadzę własną firmę, która wiąże się z wieloma obowiązkami. Z autopsji wiem jednak, że wcale nie ma potrzeby spędzać długich godzin w kuchni, aby zadbać o swoje zdrowie i szczupłą sylwetkę. Jestem ogromnym zwolennikiem upraszczania sobie życia, a nie jego nadmiernego komplikowania. Zdrowa dieta wcale nie musi być czasochłonna, restrykcyjna, kosztowna i niesmaczna. Posiłki w planach żywieniowych, które znajdują się w moim sklepie internetowym są z reguły proste, łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz przede wszystkim bazują na produktach żywnościowych dostępnych w każdym popularnym dyskoncie spożywczym. Naprawdę można jeść wiele produktów łatwo dostępnych w sklepach, dbając w ten sposób o swoje zdrowie i prawidłową masę ciała. W końcu to tylko od Ciebie zależy czy wybierzesz banana, jabłko, orzechy włoskie, czy baton czekoladowy z karmelem lub orzeszki ziemne oblane czekoladą w dobrze znanym żółtym opakowaniu. Dobre nawyki kształtuje się właśnie poprzez codzienne podejmowanie takich drobnych decyzji. Zaczyna się od małych rzeczy, aby robić później duże rzeczy.
Poznaj opinie i historie osób, którzy mi zaufali:
Mateusz Durbas - ZnanyLekarz.plZapraszam Cię do współpracy! Do zobaczenia na konsultacji :)
Wykształcenie:
- MAŁOPOLSKA WYŻSZA SZKOŁA IM. JÓZEFA DIETLA W KRAKOWIE – studia licencjackie
- KRAKOWSKA WYŻSZA SZKOŁA PROMOCJI ZDROWIA W KRAKOWIE – studia magisterskie
Ukończone kursy i szkolenia:
- Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
- Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu
- Polskie Towarzystwo Gastroenterologiczne
- Polskie Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Towarzystwo Dietetyki
- Polskie Stowarzyszenie Dietetyków
- Medycyna Praktyczna
- Akademia Dietetyki Sportowej
- Konferencja Dietetyki Sportowej
- Centrum Counsellingu Gestalt
- Kongres Food Forum
- Centrum Edukacji i Poradnictw Żywieniowego NutriCenter
- Instytut Edukacji Żywieniowej Kcalmar.pro
- Konferencja naukowa Trends in Dietetics
- Narodowy Program Zdrowia
- Warsztat Nauki