W jaki sposób można zwiększyć stężenie lipoprotein HDL i poprawić ich funkcje?

Podczas gdy szereg dowodów naukowych wskazuje, że podwyższone stężenia lipoprotein o niskiej gęstości (ang. Low-Density Lipoproteins, LDL) przyczyniają się zwykle do rozwoju miażdżycy tętnic i jej klinicznych konsekwencji, lipoproteiny o wysokiej gęstości (ang. High-Density Lipoproteins, HDL) są nadal powszechnie uważane za tzw. „dobry cholesterol”, który wykazuje właściwości ateroprotekcyjne, a więc przeciwmiażdżycowe. Ostatnie badania sugerują jednak, że nie zawsze tak jest i że uzasadniona jest podstawowa ponowna ocena klinicznego znaczenia lipoprotein HDL. Jak się okazuje, w przeciwieństwie do lipoprotein LDL, lipoproteiny HDL korelują z ryzykiem sercowo-naczyniowym tylko u zdrowych osób, a ich niskie stężenie powinno skłonić do badania dodatkowych patologii metabolicznych i zapalnych. Co więcej, według najświeższych doniesień naukowych, obliczanie stosunku lipoprotein LDL do HDL nie jest użyteczne dla wszystkich pacjentów, a koncentracja na lipoproteinach HDL nie wydaje się obecnie ważnym celem leczenia farmakologicznego.

 

Z całą pewnością jednak wzrost poziomu lipoprotein HDL poprzez korzystną modyfikację stylu życia danej osoby, którą można uzyskać na przykład w wyniku zaprzestania palenia tytoniu, czy wprowadzenia regularnie wykonywanych ćwiczeń fizycznych ma niewątpliwie pozytywne działanie i jest powszechnie zalecany. Ponadto, w licznych dotychczas przeprowadzonych badaniach z udziałem ludzi wykazano także, że wiele czynników żywieniowych może przyczyniać się do zwiększenia stężenia lipoprotein HDL w surowicy krwi. W jednej z prac odnotowano, że zastąpienie węglowodanów w diecie wielonienasyconymi, jednonienasyconymi i nasyconymi kwasami tłuszczowymi wiąże się ze stopniowym wzrostem o 7 – 12 % stężenia lipoprotein HDL w uzupełnieniu do innych zmian lipidowych. Co ciekawe, spożycie alkoholu zostało powiązane ze zwiększeniem stężenia HDL o 9,2 %, niezależnie od zmian w innych zmierzonych lipidach. Skromny wpływ na podwyższenie stężenia lipoprotein HDL o około 4 – 5 % zaobserwowano również w przypadku utraty masy ciała w wyniku określonej interwencji dietetycznej, konsumpcji kwasów tłuszczowych omega-3 i przestrzegania wzorców diety śródziemnomorskiej. Na domiar tego, wyniki opublikowanej dwa lata temu systematycznej pracy przeglądowej wskazują, że szczególnie pozytywny wpływ na wzrost stężenia lipoprotein wykazuje ekstrakt z liści karczocha i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

 

Przeczytaj cały artykuł z uwzględnionym piśmiennictwem na blogu Muscle Zone

powrót do listy

Partnerzy