Wiemy nie od dzisiaj, że orzechy włoskie, laskowe, czy migdały pozytywnie wpływają na zdrowie, a zwłaszcza na układ sercowo-naczyniowy. W badaniu PREDIMED zaobserwowano, że u osób przestrzegających zasad diety śródziemnomorskiej, w której znajdowała się mieszanka orzechów (15 g orzechów włoskich; 7,5 g orzechów laskowych oraz 7,5 g migdałów), zmniejsza się częstość występowania zawału serca, udaru mózgu, a także zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych, aż o blisko 30% w porównaniu z grupą kontrolną, którą stanowiły osoby wyłącznie ograniczające ilość tłuszczu w diecie [1].
Dwa lata temu w czasopiśmie „International Journal of Epidemiology” opublikowano wyniki badania Netherlands Cohort Study, w których przeanalizowano dane ponad 120 tysięcy kobiet i mężczyzn w wieku 55 - 69 lat. Wyniki badań wskazują, że u osób, które spożywały co najmniej 10 g orzechów dziennie, ryzyko śmierci z powodu: chorób neurodegeneracyjnych, chorób układu oddechowego, nowotworów oraz chorób układu krążenia było kolejno o 47%, 39%, 21% i 17% mniejsze niż u osób, które nie spożywały orzechów. Uważa się, że prozdrowotne działanie orzechów odpowiedzialne są zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, kwas foliowy, witamina E, liczne składniki mineralne (m.in. potas, wapń, magnez), fitosterole, karotenoidy oraz kwas elagowy i metabolity tego kwasu - urolityny [2].
Piśmiennictwo:
1. Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Munoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet.N Engl J Med. 2013 Apr 4;368(14):1279-90.
2. Van den Brandt P.A., Schouten J.L.: Relationship of tree nut, peanut and peanut butter intake with total and cause-specific mortality: a cohort study and meta-analysis. Int. J. Epidemiol. 2015; 44 (3): 1038–1049.