Warto dodawać kurkumę i cynamon cejloński do potraw
Kurkumina jest bioaktywnym polifenolem, który stanowi żółty pigment tradycyjnej przyprawy indyjskiej jaką jest kurkuma. Kurkumina wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, które obejmują m.in.: działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwangiogenne, przeciwzapalne i przeciw otyłości. Wnioski z publikacji przeglądowej, upublicznionej dwa lata temu w czasopiśmie Pharmacological Research wskazują, że kurkumina może również wykazywać korzystny wpływ na polepszenie funkcji lipoprotein o wysokiej gęstości HDL [1]. Warto podkreślić, że kurkumina charakteryzuje się jednak słabym wchłanianiem przy podaży doustnej, stąd aktualnie dość często rozważa się różne możliwości pozwalające na zwiększenie jej biodostępności, jak chociażby łączenie aktywnych związków pochodzących z kurkumy z fosfatydylocholiną, czy piperyną. Jak się okazuje, inną powszechnie stosowaną w wielu domach przyprawą, która wykazuje pozytywne właściwości przeciwmiażdżycowe jest bogaty w związki polifenolowe cynamon. W opublikowanej dwa lata temu systematycznej pracy przeglądowej i metaanalizie, obejmującej 13 randomizowanych kontrolowanych badań o łącznej liczbie uczestników wynoszącej 750 osób zaobserwowano, że włączenie do diety cynamonu cejlońskiego wiązało się ze znaczącą redukcją stężeń trójglicerydów i cholesterolu całkowitego w surowicy krwi, natomiast nie stwierdzono wyraźnego wpływu dodatku cynamonu na poziom lipoprotein LDL i HDL [2]. Co ciekawe, autorzy przytoczonej pracy odnotowali, że stężenie lipoprotein o wysokiej gęstości HDL również znacznie wzrosło po usunięciu 1 badania z przeprowadzonej analizy. Ponadto, w niniejszym badaniu wpływ suplementacji cynamonem okazał się być pozytywnie skorelowany z długością trwania eksperymentu, lecz nie z zastosowaną dawką.
Wybieraj jedynie suplementy diety o skuteczności działania popartej solidnymi dowodami naukowymi
Bez cienia wątpliwości, w ostatnich latach obserwuje się rosnący trend związany z ogromnym zainteresowaniem się społeczeństwa suplementami diety o działaniu prozdrowotnym, co z kolei przekłada się na fakt, iż według danych przedstawionych przez Krajową Radę Suplementów i Odżywek rynek suplementów diety stale odnotowuje wzrosty z roku na rok [3]. Istnieje również liczna grupa suplementów diety dedykowana osobom u których występują zaburzenia lipidowe krwi, obejmujące zarówno podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego, jak i triglicerydów oraz lipoprotein o małej gęstości LDL. Bazując jednak na dowodach naukowych obiecujące doniesienia w tej materii wykazuje między innymi ekstrakt z liści karczocha zwyczajnego, który jak bowiem dowiodły wyniki opublikowanego pod koniec 2016 roku przeglądu systematycznego szczególnie korzystnie wpływa na zwiększenie stężenie lipoprotein frakcji HDL, zwłaszcza jeżeli ich poziom wyjściowy jest niski [4]. Interesujące właściwości w tym aspekcie przypisuje się również niezwykle popularnym w dzisiejszych czasach probiotykom, w szczególności szczepom bakterii probiotycznych z rodzaju Lactobacillus. Dwa lata temu w wysoko notowanym czasopiśmie PLoS One ukazała się systematyczna praca przeglądowa i metaanaliza 15 randomizowanych kontrolowanych badań z udziałem blisko 1000 osób w której stwierdzono, że przyjmowanie szczepów bakterii probiotycznych z rodzaju Lactobacillus, zwłaszcza L. reuteri i L. plantarum, może znacząco obniżyć stężenie cholesterolu całkowitego i lipoprotein o małej gęstości LDL w osoczu krwi [5]. Ponadto, autorzy niniejszej metaanalizy zaobserwowali również korzystny wpływ stosowania synbiotyku, zawierającego szczep Lactobacillus sporogenes i inulinę na stężenie trójglicerydów i lipoprotein frakcji HDL we krwi u badanych osób. Jeszcze innym związkiem aktywnym, który może wywierać pozytywny wpływ na lipidogram krwi jest melatonina, co zostało udokumentowane w opublikowanej pod koniec ubiegłego roku systematycznej pracy przeglądowej i metaanalizie, obejmującej 8 randomizowanych kontrolowanych badań klinicznych oceniających wpływ suplementacji melatoniną na stężenie lipidów we krwi [6]. W niniejszej pracy dowiedziono, że suplementacja melatoniną ma znaczący wpływ na stężenie trójglicerydów i cholesterolu całkowitego w osoczu krwi, co było bardziej widoczne przy wyższych dawkach wynoszących ≥ 8 mg na dobę i dłuższym czasie trwania eksperymentu ≥ 8 tygodni, a także przy wyższym wyjściowym stężeniu cholesterolu ≥ 200 mg/dL. Warto na koniec podkreślić, że obiecujące doniesienia naukowe w tej materii obejmują również zarówno nasiona, jak i olej z czarnuszki siewnej, spirulinę, a także olej arganowy, co zostało potwierdzone w systematycznych pracach przeglądowych i metaanalizach randomizowanych kontrolowanych badań [7 – 9]. Niemniej jednak decydując się na dodatkową suplementację diety należy pamiętać o tym, aby korzystać wyłącznie z suplementów diety, których substancja aktywna, bądź określona kombinacja składników ma udowodnione naukowo korzystne działanie na zdrowie.
Piśmiennictwo:
- Ganjali S., Blesso C.N., Banach M., Pirro M., Majeed M., Sahebkar A.: Effects of curcumin on HDL functionality. Pharmacol Res. 2017 May;119:208-218. doi: 10.1016/j.phrs.2017.02.008.
- Maierean S.M., Serban M.C., Sahebkar A., Ursoniu S., Serban A., Penson P., et al.: The effects of cinnamon supplementation on blood lipid concentrations: A systematic review and meta-analysis. J Clin Lipidol. 2017 Nov - Dec;11(6):1393-1406. doi: 10.1016/j.jacl.2017.08.004.
- http://www.portalspozywczy.pl/handel/wiadomosci/rynek-suplementow-diety-do-2021-r-bedzie-rosl-o-7-proc-rocznie,139578.html.
- Rondanelli M., Giacosa A., Morazzoni P., Guido D., Grassi M., Morandi G., et al.: MediterrAsian Diet Products That Could Raise HDL-Cholesterol: A Systematic Review. Biomed Res Int. 2016;2016:2025687. doi: 10.1155/2016/2025687.
- Wu Y., Zhang Q., Ren Y., Ruan Z.: Effect of probiotic Lactobacillus on lipid profile: A systematic review and meta-analysis of randomized, controlled trials. PLoS One. 2017 Jun 8;12(6):e0178868. doi: 10.1371/journal.pone.0178868.
- Mohammadi-Sartang M., Ghorbani M., Mazloom Z.: Effects of melatonin supplementation on blood lipid concentrations: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr. 2018 Dec;37(6 Pt A):1943-1954. doi: 10.1016/j.clnu.2017.11.003.
- Sahebkar A., Beccuti G., Simental-Mendía L.E., Nobili V., Bo S.: Nigella sativa (black seed) effects on plasma lipid concentrations in humans: A systematic review and meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Pharmacol Res. 2016 Apr;106:37-50. doi: 10.1016/j.phrs.2016.02.008.
- Serban M.C., Sahebkar A., Dragan S., Stoichescu-Hogea G., Ursoniu S., Andrica F., et al.: A systematic review and meta-analysis of the impact of Spirulina supplementation on plasma lipid concentrations. Clin Nutr. 2016 Aug;35(4):842-51. doi: 10.1016/j.clnu.2015.09.007.
- Ursoniu S., Sahebkar A., Serban M.C., Banach M.: The impact of argan oil on plasma lipids in humans: Systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2018 Mar;32(3):377-383. doi: 10.1002/ptr.5959.
Źródło fotografii: pixabay.com
Mateusz Durbas - ZnanyLekarz.pl