Przeciwcukrzycowe właściwości białek serwatkowych

Hiperglikemia poposiłkowa jest z całą pewnością niezależnym czynnikiem ryzyka zarówno mikro- , jak i makronaczyniowych powikłań cukrzycy typu 2, a także jest głównym wyznacznikiem kontroli glikemii związanym z wartościami stężenia hemoglobiny glikowanej (HbA1c) wynoszącymi poniżej 7,3 %. Aktualnie stosowane strategie żywieniowe mające na celu łagodzenie poposiłkowego wzrostu stężenia glukozy we krwi opierają się w głównej mierze na doborze odpowiedniej ilości oraz rodzaju spożywanych węglowodanów (przede wszystkim sacharydy o niskim indeksie/ładunku glikemicznym) jako najważniejszych czynników predykcyjnych odpowiedzi glikemicznej organizmu. Jak się okazuje, poza rodzajem i ilością konsumowanych węglowodanów, poposiłkowe skoki poziomu glukozy we krwi mogą być również osłabione w wyniku wcześniejszego spożycia żywności będącej dobrym źródłem tłuszczu i/lub białka przed głównym posiłkiem, a także na skutek zmodyfikowanej kompozycji makroskładników posiłku, która obejmuje wyższą zawartość białka i błonnika pokarmowego.

 

W jednym z przeprowadzonych badań z udziałem małej grupy liczącej 8 osób ze stwierdzoną cukrzycą typu 2 wykazano, że spożycie białek serwatkowych tuż przed posiłkiem węglowodanowym może stymulować wydzielanie insuliny i insulinotropowych hormonów jelitowych, tzw. inkretyn oraz nasilać powolne opróżnianie żołądka, co prowadzi do wyraźnego zmniejszenia glikemii poposiłkowej. Wyniki te zostały w dodatku potwierdzone w kolejnym badaniu z udziałem, tym razem grupy 15 pacjentów ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2, w którym odnotowano obniżenie o 28 % poposiłkowego wzrostu stężenia glukozy we krwi w ciągu 180 minut, któremu w dodatku towarzyszył wzrost stężenia insuliny i glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), odpowiedzialnego m.in. za hamowanie wydzielania glukagonu, spowolnienie opróżniania żołądkowego, zmniejszenie apetytu w połączeniu z obniżeniem podaży kalorycznej i redukcją masy ciała, a także za poprawę insulinowrażliwości obwodowej. Dowiedziono również, że konsumpcja białek serwatkowych wraz z posiłkiem składającym się z szybko trawionych i wchłanianych węglowodanów stymuluje uwalnianie insuliny i obniża poposiłkowy wzrost stężenia glukozy we krwi o 21 % po posiłku obiadowym składającym się z puree ziemniaczanego oraz klopsików mięsnych u osób z cukrzycą typu 2. Niedawno opublikowane rezultaty nowszych prac naukowych sugerują z kolei, że białka serwatkowe mogą obniżyć poziom glukozy we krwi po posiłku w większym stopniu u osób z niższym wskaźnikiem BMI, niższym stężeniem trójglicerydów i GLP-1 w surowicy krwi, aniżeli u osób z wyraźną otyłością (wysoki wskaźnik BMI), hipertriglicerydemią i wysokim poziomem podstawowym GLP-1, u których przewiduje się słabszą odpowiedź na ich konsumpcję.

 

Przeczytaj cały artykuł z uwzględnionym piśmiennictwem na blogu Muscle Zone 

Źródło fotografii - blog Muscle Zone

powrót do listy

Partnerzy