Pomysł na proste, dobrze zbilansowane i smaczne danie obiadowe

Pomysł na proste, dobrze zbilansowane i smaczne danie obiadowe:

- 100 g wątróbki drobiowej (2 sztuki),
- 100 g kaszy gryczanej (ok. 7 łyżek stołowych)
- 100 g pora (2 średnie kawałki)
- 130 g gruszki (1 sztuka)
- 50 g brokuła (1/2 porcji)
- 15 g oliwy z oliwek extra virgin (1,5 łyżki stołowej)

Przygotowanie:
Kaszę ugotuj na sypko. Wątróbkę i warzywa oraz owoce drobno pokrój, a następnie umieść w parowarze. Na końcu dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Smacznego ;)

Post scriptum - wątróbka zyskała złą sławę jako pokarm, który zawiera toksyny w związku z ich gromadzeniem się w tym organie. Jest to nieprawda, ponieważ jest to narząd przez który owe toksyczne związki przechodzą i w obrębie jej komórek są metabolizowane, a następnie neutralizowane, a nie kumulowane. Warto popatrzeć na zalety wątróbki (nie tylko w odniesieniu do drobiowej) - bogate źródło pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych w dobrym stosunku n-3 do n-6 1:2-3, choliny, żelaza, cynku, witaminy A, witamin z grupy B. Można spokojnie zjeść wątróbkę 1-2 razy w tygodniu. Należy jednak eliminować jej spożycie w przypadku diety kobiet ciężarnych ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy A, której nadmiar jest szkodliwy - może spowodować wystąpienie wad wrodzonych w obrębie układu nerwowego i twarzoczaszki.

powrót do listy

Partnerzy