Coraz częściej obserwuje w swojej praktyce dietetyka osoby, które zgłaszają się na konsultacje żywieniowe z wiodącym problemem nadwagi, czy otyłości, a gdy analizuję styl życia, nawyki żywieniowe oraz dzienniczek żywieniowy takiej osoby okazuje się, że spożywa ona każdego dnia niewielką ilość energii w stosunku do jej faktycznego całkowitego dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
Chcę tutaj podkreślić, że zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dieta powinna zawierać 4–5 posiłków, spożywanych w regularnych odstępach czasu, a największą wartość energetyczną powinny zawierać trzy główne posiłki w ciągu dnia (śniadanie, obiad i kolacja). Taki rozkład w ciągu dnia chroni nas przed obniżeniem tempa przemiany materii pojawiającego się jako mechanizm adaptacyjny organizmu w okresie niedostarczania regularnie posiłków. To dlatego u osób z nadwagą, bądź otyłością, które mają trudność w redukcji masy ciała należy wprowadzić przede wszystkim regularność posiłków oraz dostosować zapotrzebowanie energetyczne do stylu życia naszego klienta.
1. Ostrowska L.: Leczenie dietetyczne otyłości-wskazówki dla lekarzy praktyków. Forum Zab. Metabol., 2010; 1(1): 22-30.