Czy kurkumina może wspomagać utratę masy ciała?

Ostryż długi popularnie zwany kurkumą (Curcuma longa L.) to rodzaj rośliny przyprawowej, należącej do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), która jest powszechnie uprawiana w tropikalnym regionie południowej i południowo-zachodniej Azji. Od wielu lat kurkuma odgrywa ważną rolę w kuchniach narodowych takich krajów, jak: Indie, Malezja, Iran, Chiny, Tajlandia oraz Polinezja Francuska, w których często stosowana jest jako żółta przyprawa mająca istotny wpływ na charakter, kolor i smak rozmaitych potraw. Kurkuma jest również znana od wieków w Indiach i Chinach jako środek wspomagający leczenie problemów skórnych, infekcji, depresji oraz chorób związanych ze stresem [1].

 

Kurkumina – aktywny składnik kłączy ostryżu długiego

 

Pozytywny wpływ kurkumy na zdrowie człowieka wynika w głównej mierze z zawartości bioaktywnego związku polifenolowego, zwanego kurkuminą, który charakteryzuje się pomarańczowo-żółtą barwą oraz dużą lipofilnością (substancja rozpuszczalna w tłuszczach). Na podstawie wyników przeprowadzonych dotychczas badań zarówno przedklinicznych, jak i klinicznych wiadomo, że kurkumina wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwhiperlipidemiczne i przeciwnowotworowe, a także hepato-, kardio- oraz neuroprotekcyjne. Dzięki szerokiemu spektrum działania kurkumina może odgrywać ważną rolę w zapobieganiu oraz leczeniu różnych chorób, w tym autoimmunizacyjnych, nowotworowych, neurologicznych, sercowo-naczyniowych, a także cukrzycy. Należy jednak podkreślić, że wyjątkowo niska biodostępność kurkuminy po podaniu doustnym, utrudnia zastosowanie jej jako środka terapeutycznego w przypadku wielu wymienionych schorzeń, dlatego w ostatnich latach opracowano i zastosowano liczne technologie w celu przezwyciężenia tego ograniczenia, m.in.: liposomy, nanocząstki, micele polimerowe, mikroemulsje czy kompleks fosfolipidów [1, 2].

 

Czy suplementacja kurkuminy wspomaga proces odchudzania?

 

Systematyczna praca przeglądowa z 2018 roku, obejmująca 8 RCTs (randomizowanych, kontrolowanych badań klinicznych) ujawniła, że długotrwałe przyjmowanie kurkuminy w bardziej biodostępnej formie może przyczyniać się do zmniejszenia nadmiernego stopnia otłuszczenia ciała [3]. Z kolei niedawno w wysoko notowanym czasopiśmie naukowym „Critical Reviews in Food Science and Nutrition” ukazała się metaanaliza 11 RCTs o łącznej liczbie 876 uczestników (w tym 53 % kobiet), której celem była ocena wpływu suplementacji kurkuminy na masę ciała, wskaźnik BMI i obwód talii [4]. Rezultaty niniejszej metaanalizy wykazały znaczący wpływ stosowania kurkuminy na masę ciała (- 1,14 kg) i wskaźnik BMI (- 0,48 kg/m2), jednakże nie stwierdzono istotnego wpływu na obwód talii u badanych. Jak się bowiem jednak okazało po analizie podgrup, kurkumina miała znaczny wpływ na obwód talii u osób z nadwagą, przyjmujących co najmniej 1000 mg na dobę przez okres minimum 8 tygodni.

 

Zastosowanie kurkuminy u pacjentów z niealkoholową chorobą stłuszczeniową wątroby

 

Najświeższe doniesienia naukowe (dwie metaanalizy RCTs opublikowane na początku obecnego roku) ujawniły również, że suplementacja kurkuminy przez okres przynajmniej 8 tygodni może prowadzić do znaczącego zmniejszenia wskaźnika BMI (- 0.34 kg/m2) i obwodu talii (- 2,2 cm) u pacjentów z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby [5, 6]. Co więcej, regularne przyjmowanie kurkuminy przez pacjentów z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby zaowocowało znacznym zmniejszeniem stężeń we krwi takich parametrów, jak: AlAT, AspAT, cholesterol całkowity, glukoza i insulina na czczo oraz wskaźnik HOMA-IR [6].

 

Wnioski

 

Rezultaty przeprowadzonych do chwili obecnej RCTs wykazały, że systematyczne przyjmowanie kurkuminy w najbardziej biodostępnej formie może wspomagać proces odchudzania u osób z nadmiernym stopniem otłuszczenia ciała. Zgromadzone dowody naukowe sugerują, że co najmniej dwumiesięczna suplementacja kurkuminy w dawce od 500 do 1000 mg na dobę może mieć pozytywny wpływ na redukcję otyłości brzusznej oraz zawartości trzewnej tkanki tłuszczowej, które są silnie związane z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby.

 

Przeczytaj cały artykuł z uwzględnionym fachowym piśmiennictwem na blogu Muscle Zone

Źródło fotografii: pixabay.com

 

Szukasz wsparcia doświadczonego dietetyka klinicznego i/lub sportowego pracującego odpowiedzialnie w oparciu o sprawdzone i rzeczywiście dowiedzione naukowo metody? Koniecznie zapoznaj się z moją ofertą współpracy.

powrót do listy

Partnerzy