Czy dieta zgodna z grupą krwi znajduje poparcie w fachowej literaturze?

Charakterystyka diety zgodnej z grupą krwi

 

Pomimo, iż od premiery książki „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” autorstwa Petera D’Adamo, która miała miejsce w 1996 roku minęło bezsprzecznie sporo czasu, wciąż na licznych forach dyskusyjnych oraz portalach chętnie odwiedzanych przez szerokie grono entuzjastów zdrowego stylu życia i/lub internautów poszukujących odpowiedniego sposobu odżywiania, aby uporać się z nadmierną zawartością tkanki tłuszczowej, pojawiają się zapytania dotyczące skuteczności diety bazującej na określonej grupie krwi. Zważywszy na fakt, iż wspomniana książka odniosła wielki sukces sprzedażowy, bowiem odnotowano ponad 7 milionów sprzedanych egzemplarzy na całym świecie i na domiar tego, została ona przetłumaczona na ponad 60 różnych języków, wydaje się tym bardziej istotne, aby zweryfikować w oparciu o dowody naukowe, czy rzeczywiście istnieje możliwość dostosowania sposobu odżywiania adekwatnie do określonej grupy krwi człowieka w celu uzyskania optymalnego stanu zdrowia, szczupłej sylwetki i prewencji przed chorobami dietozależnymi. Dr Peter D’Adamo, czyli najbardziej znany propagator diety zgodnej z grupą krwi stworzył koncepcję, która zakłada, że każda grupa krwi ABO przetwarza żywność zupełnie inaczej, co ma istotny związek z uwarunkowaniami genetycznymi i zachowaniami żywieniowymi naszych przodków, które wciąż wedle idei autora mają na nas wpływ, a z kolei przestrzeganie diety specyficznej dla danej grupy krwi ABO może poprawić zdrowie, samopoczucie i poziom energii oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób, takich jak chociażby nowotwory, czy choroby układu sercowo-naczyniowego [1, 2].

 

Diety zgodna z grupą krwi – przegląd fachowej literatury

 

W systematycznej pracy przeglądowej opublikowanej w roku 2013 w czasopiśmie The American Journal of Clinical Nutrition stwierdzono, że obecnie nie ma dowodów na to, że przestrzeganie diety zgodnej z grupą krwi zapewni jakiekolwiek dodatkowe korzyści zdrowotne sugerowane przez jej zagorzałych zwolenników [1]. Istnieją natomiast doniesienia, które wiążą zwiększoną podatność niektórych grup krwi na określone choroby, a także dostępne są badania, które uwzględniały związek między zmiennością genetyczną a reakcjami na określone diety. Z kolei w badaniu upublicznionym rok później w wysoko notowanym czasopiśmie PLoS One, w którym wzięło udział 1455 młodych dorosłych w przedziale wiekowym 20 – 29 lat wykazano, iż stosowanie modelów żywieniowych podobnych do diety zgodnej z grupą krwi wiązało się z poprawą niektórych czynników ryzyka kardiometabolicznego u uczestników studium, niemniej jednak te skojarzenia nie były ściśle powiązane z indywidualną grupą krwi ABO, lecz wynikały z faktu, iż taki sposób odżywiania stanowi na ogół całkiem rozsądną dietę odzwierciedlającą zdrowe nawyki żywieniowe [2]. Niewątpliwie, zaobserwowany w niniejszym badaniu pozytywny wpływ przestrzegania diety zgodnej z grupą krwi A na profil ryzyka kardiometabolicznego nie jest zaskakujący, biorąc pod uwagę nacisk tego systemu żywieniowego na wysokie spożycie warzyw i owoców oraz niskie spożycie produktów mięsnych, co jest podobne do wzorca żywieniowego zalecanego przez rozmaite ogólnoświatowe organizacje i instytucje żywieniowe, właśnie z powodu powiązania z mniejszym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. W najświeższym badaniu z udziałem 973 osób dorosłych z nadmierną masą ciała, które zostało opublikowane w ubiegłym roku w czasopiśmie The Journal of Nutriton dowiedziono, że przestrzeganie diety zbliżonej do tej zgodnej z określoną grupą krwi było również związane z korzystnym profilem niektórych czynników ryzyka kardiometabolicznego, zarówno na początku, jak i po poprawie stosowania zaleceń żywieniowych wskutek 6-miesięcznej interwencji dietetycznej w populacji z nadwagą, niemniej jednak ponownie uzyskane korzystne efekty były niezależne od genotypu ABO jednostki, co sugeruje, że teoria autora diety zgodnej z grupą krwi jest nieważna [3].

 

Przeczytaj cały artykuł z dostępną fachową literaturą na blogu Muscle Zone

Źródło fotografii - pixabay.com

powrót do listy

Partnerzy