Co warto wiedzieć o glutaminie?

Glutamina jest jednym z aminokwasów endogennych, czyli naturalnie syntetyzowanych w organizmie człowieka. Aminokwas ten jest preferowanym paliwem dla szybko dzielących się komórek, takich jak enterocyty, czyli komórki nabłonka jelitowego, warunkujące najistotniejsze funkcje jelita cienkiego, a więc końcowe trawienie oraz przyswajanie składników pokarmowych oraz dla komórek układu odpornościowego: limfocytów, monocytów i makrofagów. Glutamina może być warunkowo niezbędnym aminokwasem u osób chorych ze schorzeniami przebiegającymi z katabolizmem, ponieważ zaobserwowano w jednej z prac, że stężenie krążącej glutaminy w osoczu obniża się w chorobie śmiertelnej oraz po poważnej operacji. U niektórych pacjentów synteza i uwalnianie glutaminy z mięśni szkieletowych są niewystarczające, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu a z kolei niedobór glutaminy może prowadzić do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego co w konsekwencji przyczynia się do zwiększonej przepuszczalności ściany jelita i translokacji bakterii.

Przeczytaj cały artykuł na blogu Activlab

powrót do listy

Partnerzy