Bez cienia wątpliwości, niewłaściwy sposób odżywiania jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, nowotwory, schorzenia układu oddechowego, czy cukrzyca, które według danych przedstawionych przez Światową Organizację Zdrowia stanowią przyczynę, aż 70 % wszystkich zgonów na całym świecie, a w niektórych krajach takich jak Australia nawet 90% [1].
Dlaczego warto jeść warzywa?
Istnieje wiele dowodów potwierdzających realną potrzebę zwiększania podaży warzyw w diecie, bowiem stanowi ona absolutną podstawę podejścia dietetycznego do pierwotnej profilaktyki wspomnianych chorób przewlekłych. Niemniej jednak, pomimo rozpowszechnionych i długotrwałych komunikatów promujących zdrowy sposób odżywiania w celu między innymi właśnie zwiększenia konsumpcji świeżych warzyw w społeczeństwie, większość ludności na świecie ma wciąż niskie spożycie warzyw [1].
Warto podkreślić, że aktualne wytyczne żywieniowe sugerują ogólny wzrost spożycia wszystkich warzyw, bowiem opierają się głównej mierze na wynikach dotychczas przeprowadzonych badań epidemiologicznych, które łączą diety bogate w warzywa z mniejszą częstością występowania chorób przewlekłych i wskazują, że poszczególne składniki odżywcze występujące obficie w warzywach mają działanie ochronne w tej materii [1]. Jak się jednak okazuje, niektóre warzywa mogą przynosić znacznie większe korzyści zdrowotne w porównaniu z innymi, co oznacza, że nie wszystkie warzywa mają taki sam wpływ na organizm człowieka.
Jakie działanie wywierają substancje znajdujące się w warzywach?
Warzywa zawierają wiele wartościowych składników odżywczych i fitochemicznych, m.in.: błonnik pokarmowy, magnez, potas, witaminę C, witaminę K, azotany, flawonoidy, karotenoidy, związki siarki organicznej, które według licznych doniesień naukowych, w tym opublikowanych metaanaliz mają pozytywny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego [1]. Wykazano, iż wspomniane substancje zawarte w warzywach mogą przyczyniać się do prewencji chorób układu krążenia za pomocą szeregu mechanizmów, które obejmują:
- modulację aktywności enzymów,
- zmianę ekspresji genów i szlaków sygnałowych,
- regulację ciśnienia tętniczego krwi,
- regulację metabolizmu lipidów i glukozy,
- właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwpłytkowe,
- wpływ na funkcję śródbłonka naczyń,
- osłabienie uszkodzenia mięśnia sercowego,
- redukcję stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego,
- zwiększenie regionalnego przepływu krwi,
- rozluźnienie mięśni gładkich naczyń krwionośnych,
- hamowanie adhezji leukocytów do powierzchni śródbłonka naczyń.
Zielone warzywa liściaste – krótka charakterystyka
Warzywa można sklasyfikować na różne sposoby, a jednym z nich jest klasyfikacja w oparciu o kolory, która odzwierciedla z jednej strony barwniki roślin warzywnych, jak również z drugiej strony obecność określonych fitochemikaliów, takich jak chociażby β-karoten (barwa pomarańczowa), antocyjanidyny (barwa czerwona) i chlorofil (barwa zielona). Ponadto, uważa się, iż liście warzyw są najbardziej aktywne metabolicznie oraz są zarazem najbardziej odżywczą częścią warzyw, bowiem stanowią dobre źródło folianów, karotenoidów (luteina, β-karoten), witaminy C, E, K, flawonoli (kwercetyna, kaempferol), azotanów, żelaza, cynku, wapnia i magnezu [1].
Przeczytaj cały artykuł z uwzględnionym fachowym piśmiennictwem na blogu Muscle Zone
Źródło fotografii - pixabay.com