Przepis na pyszną zupę pomidorową krem

Któż z Nas nie lubi zupy pomidorowej, która gości na polskich stołach od dawien dawna. Poniżej przedstawiam prosty przepis na posiłek, który może stanowić drugie śniadanie, podwieczorek, lunch, czy też być częścią dwudaniowego obiadu.

Składniki na 2 porcje:

Pomidory 240 g (2 średnie sztuki)
Mięso z piersi kurczaka bez skóry 100 g (1 porcja)
Cebula 100 g (1 sztuka)
Marchew 90 g (2 średnie sztuki)
Seler korzeniowy 60 g (1 plaster)
Pietruszka korzeń 50 g (1 sztuka)
Rukola 10 g (mała garść)
Sól 1-2 g (2 małe szczypty) - może być o obniżonej zawartości sodu dla osób np. z nadciśnieniem tętniczym
Liść laurowy 3 g (3 listki)
Ziele angielskie 3 g (3 sztuki)
Pieprz czarny mielony 3 g (3 szczypty)

Przygotowanie:

1. Mięso wrzuć do zimnej wody, zagotuj i zbierz powstałą na wierzchu pianę.
2. Warzywa obierz, umyj i pokrój wdłuż na cienkie plasterki, a następnie dodaj je do mięsa wraz z przyprawami.
3. Cebulę krótko opal i dodaj do wywaru.
4. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
5. Do całości dodaj pokrojone pomidory i gotuj jeszcze przez około 15 minut, aż zupa zgęstnieje.
6. Zupę zmiksuj na gładki krem i podawaj opcjonalnie ze świeżą rukolą 

Smacznego 

powrót do listy

Partnerzy