Prelekcja: Wpływ diety na funkcjonowanie układu odpornościowego dla Fundacji Godula-Hope

Media w ostatnich dniach donoszą o olbrzymim wzroście zachorowań na grypę w stosunku do ubiegłego roku - w październiku 92 tys. więcej chorych, aniżeli dwanaście miesięcy temu. Żywienie i ogólny styl życia (sen, aktywność fizyczna, ilość stresorów, temperament, osobowość, zanieczyszczenia środowiska) mają istotne przełożenie na pracę układu immunologicznego. Wyszczególniono wiele związków o działaniu immunomodulującym, a więc stymulującym układ odpornościowy do walki z bakteriami, wirusami, grzybami, pierwotniakami etc. Do najlepiej przebadanych związków zaliczamy:

a) Omega-3 (EPA, DHA)
b) Cynk
c) Selen
d) Żelazo
e) Witamina D
f) Probiotyki (konkretne szczepy bakterii) 
g) Przeciwutleniacze (witaminy A, C, E oraz inne związki)

O tym kiedy warto i w jaki sposób można je wykorzystać opowiedziałem podczas prelekcji zorganizowanej w ramach cyklu spotkań Moda na zdrowie w Fundacja Godula Hope, NZOZ Genom 9 listopada o godzinie 18:00.

 

Dymarska E. i wsp. WPŁYW SPOSOBU ODŻYWIANIA NA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY. IMMUNOMODULACYJNE DZIAŁANIE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH, WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH ORAZ PRZECIWUTLENIACZY. Nowiny Lekarskie 2013, 82, 3, 222–231.

powrót do listy

Partnerzy