Leksykon składników: Witamina C - co powinieneś o niej wiedzieć?

Witamina C (kwas askorbinowy, kwas L-dehydroaskorbinowy) jest związkiem rozpuszczalnym w wodzie, którego organizm człowieka nie potrafi syntetyzować samodzielnie i koniecznie musi być dostarczany wraz z pokarmem. We krwi witamina C występuje głównie w postaci kwasu askorbinowego, podczas gdy kwas L-dehydroaskorbinowy stanowi blisko 10% ilości tam się znajdującej. Kwas askorbinowy wchłania się bardzo dobrze w jelicie cienkim na zasadzie transportu aktywnego, a jego wykorzystanie przez organizm determinują liczne czynniki, np. znacząco wzrasta podczas długotrwałego i intensywnego wysiłku fizycznego, w sytuacji występowania zaburzeń żołądkowo - jelitowych, u osób starszych, z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą, palących papierosy, alkoholików, czy znajdujących się pod wpływem silnego stresu. W organizmie człowieka witamina C występuje w różnych narządach (wątrobie, nadnerczach, mózgu, grasicy, trzustce, soczewce oka, gruczołach śluzowych i leukocytach), jednakże jej zapasy są niewielkie. Pełni ona natomiast w organizmie człowieka wiele bardzo ważnych funkcji, m.in.: bierze udział w obronie antyoksydacyjnej poprzez neutralizację reaktywnych form tlenu, uczestniczy w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry i integralności tkanek, wspomaga odbudowę tkanek za sprawą nasilania syntezy kolagenu (gojenie się ran i oparzeń), reguluje ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega tworzeniu się blaszki miażdżycowej oraz poprawia wchłanianie licznych składników mineralnych (np. wapnia, żelaza). Witamina C znajduje się przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego, szczególnie warzywach (przeciętna zawartość 2 – 91 mg na 100 g produktu) i owocach (średnia zawartość 6,7 – 66 mg na 100 g produktu). Jej odporność na działanie czynników zewnętrznych (temperatura, promieniowanie UV, obecność tlenu, metali, środków konserwujących, innych związków chemicznych, środowisko zasadowe i obojętne) jest bardzo mała, dlatego zaleca się codzienne spożywanie świeżych warzyw i owoców (w proporcji 3:1). Problem niedoboru witaminy C dotyczy szczególnie takich grup populacyjnych, u których obserwuje się niską lub nawet skrajnie niską podaż warzyw i owoców. Z kolei nadmierna jej ilość pochodząca z pożywienia jest określana jako bezpieczna dla zdrowia ze względu na ograniczenie jej wchłaniania w przewodzie pokarmowym przy dużym spożyciu i łatwe wydalanie jej z moczem.

Materiał opublikowany na blog Activlab

powrót do listy

Partnerzy